معماری

پروژه‌ها

خانه افرا

پروژه‌ی خانه‌ی افرا در قالب بازسازی واحد مسکونی دو طبقه‌ی قدیمی در لواسان آغاز شد. قرارگرفتن ساختمان در بالای زمینی شیبدار و همچنین اختلاف سطح زیاد، راه دسترسی ورودی اصلی به بنای موجود را دشوار و طولانی می‌کرد. با توجه به شرایط موجود پروژه، رویکرد اصلی طراحی حول سه محور شکل گرفت: 

۱- تبدیل دو طبقه‌ی مجزای بنا به یک واحد دوبلکس

۲- باز تعریف و تسهیل دسترسی به ساختمان اصلی از ورودی زمین در تراز خیابان 

۳- اضافه کردن امکانات و فضاهایی که جزو الزامات خانه‌ای برای آخر هفته است، از جمله استخر شنا، جکوزی، واحدی مجزا برای سرایدار و دفتر کار

برای بهبود دسترسی مجموعه، آسانسوری در نزدیکی ورودی زمین برای رسیدن تا تراز طبقه اول ویلا قرار گرفت و سپس پلی کوچک برای رسیدن از سکوی آسانسور تا تراس طبقه اول خانه ساخته شد. سیستم سیرکولاسیون جدید، دسترسی اصلی بنا را از طریق آسانسور و پل فراهم میکند و دسترسی ثانویه، از طریق پله‌های حیاط و مسیر میان باغ خواهد بود. بدین ترتیب ورودی اصلی خانه به طبقه اول انتقال پیدا می‌کند که شامل فضاهای اصلی و عمومی‌تر، مثل فضای نشیمن و پذیرایی، آشپزخانه و اتاق خواب مهمان است. طبقه همکف که از حریم خصوصی بیشتری بهره‌مند است به فضاهای دنج‌تری مانند دو اتاق خواب مستر، آشپزخانه‌ای کوچک و اتاق تلویزیون اختصاص یافته است. به تعبیری دیگر، جابه‌جایی ورودی اصلی خانه از طبقه همکف به طبقه اول، باعث ایجاد ساختاری معکوس گردید که در آن فضاهای عمومی‌ای که در منازل مسکونی دو طبقه رایج معمولا در تراز همکف قرار دارند، به طبقه اول منتقل شد و طبقه همکف فضاهای خصوصی خانه را در خود جای داد. بدین ترتیب، فضاهای عمومی طبقه اول از سقف بلند، نور طبیعی مناسب و دید و منظر منحصر به فرد، و فضاهای خصوصی در طبقه همکف، از ارتباط نزدیک تر با حیاط و کیفیت فضایی محصورتری بهره می‌برند. شکست و اختلاف سطح موجود در زمین پروژه، و اختلاف تراز کلی مجموعه، موقعیتی برای تعریف حجمی الحاقی (Plug-in) در سه طبقه در نزدیکی ورودی به وجود آورد تا سایر فضاهای مورد نیاز ویلا را تامین کند. این سازه الحاقی در تراز همکف سوئیت سرایدار، در طبقه اول دفتر کار و در طبقه دوم جکوزی، دوش و سرویس بهداشتی در نزدیکی استخر شنا را در برمی گیرد. هندسه و نحوه‌ی قرارگیری پل ارتباطی میان ساختمان جدید و بنای موجود، بر اساس موقعیت شروع و پایان در دو سوی مجموعه و همچنین موقعیت درختان موجود در زمین شکل گرفته است. شکست موجود در زمین پروژه باعث تعریف دو حیاط مجزا با ویژگی‌هایی متفاوت شد. به این صورت که حیاط عمومی‌تر در تراز خیابان شامل درب‌های وروردی پیاده و ماشین‌رو، پارکینگ و واحد سرایداری است و حیاط بالا عملکرد حیاط خلوتی خصوصی را دارد که شامل استخر، دسترسی به سونا، دفتر کار و باغچه است. 

  • مکان: لواسان، تهران
  • زمان: ۱۳۹۷
  • عکس: پرهام تقی اف، استودیو دید
  • گروه طراحی: ادیب خائیز، رامتین طاهریان، خورشید مظاهری، استودیو راوی